11 اثر طولانی مدت دیابت نوع 2 و نحوه جلوگیری از آنها

دیابت میتواند تمام بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد . عدم تنظیم قند خون در طولانی مدت منجر به ایجاد طیف وسیعی از مشکلات برای سلامتی بدن میشود.
در این مقاله اثرات و عوارض احتمالی ای که دیابت نوع 2 میتواند در بدن ایجاد کند و راه کار های مقابله و جلوگیری از بروز این عوارض گفته میشود.

عوارض دیابت نوع 2 در طولانی مدت :

1. فشار خون بالا

بسیاری از افراد که به دیابت نوع 2 مبتلا هستند با فشار خون بالا مشکل دارند. اگر فشارخون درمان نشود ممکن است باعث بروز حمله قلبی ، سکته مغزی ، مشکلات بینایی و بیماری های کلیوی شود .

 


افراد دیابتیک باید بطور مرتب فشارخون خود را اندازه گیری کنند . رژیم غذایی کم نمک ، ورزش منظم و کاهش استرس و اضطراب میتوان در کنترل فشار خون شما را یاری کند. همچنین ممکن است پزشک برای کنترل فشار خون به شما دارویی خاص تجویز کند.

2. بیماری های قلبی و عروقی

با گذشت زمان و کنترل نشدن قند خون ، به شریان های بدن آسیب خواهد رسید . همچنین سطح تری گلیسیرید و کلسترول LDL نیز افزایش پیدا میکند . این عوامل میتواند عروق خونی را مسدود کرده و خطر حمله قلبی را افزایش دهد . 
برای جلوگیری از بروز این مشکلات ، کار های از قبیل کنترل فشار خون و سطح کلسترول ، عدم افزایش وزن ، رژیم غذایی سالم تر و ورزش منظم در برنامه زندگی خود قرار دهید. توجه داشته باشید که استعمال سیگار خطر ابتلا به بیماری های قلبی در مبتلایان به دیابت را دو چندان می کند. اگر سیگار می کشید سعی کنید که آن را ترک کنید.

 

 

3. سکته مغزی 

سکته مغزی هنگامی رخ میدهد که یک لخته خون ، رگ خونی را در مغز مسدود کند . بر اساس تحقیقات انجام شده در آمریکا ، کسانی که به دیابت مبتلا هستند 1.5 تا 2 برای بیشتر در معرض سکته قلبی قرار دارند.
فاکتور های دیگری از جمله فشار خون و کلسترول بالا و اضافه وزن میتواند این احتمال را افزایش دهد.

4. مشکلات بینایی

دیابت می تواند باعث آسیب به رگ های خونی ریز در چشم شود. دیابت موجب بروز مشکلات بینایی میشود ، مانند :
گلوکوم ، که وقتی فشار مایع در چشم شما ایجاد می شود
آب مروارید یا پوشاندن عدسی چشم شما
رتینوپاتی دیابتی ، هنگامی که رگ های خونی در قسمت پشت چشم (شبکیه) آسیب می بینند

حتماً معاینات منظم چشم را با چشم پزشک انجام دهید. هرگونه تغییر در دید شما باید جدی گرفته شود.
به عنوان مثال ، تشخیص زودرس رتینوپاتی دیابتی ، باعث جلوگیری یا به تعویق افتادن نابینایی در 90٪ مبتلایان به دیابت می شود.

5. زخم پا

با گذشت زمان ، آسیب به سیستم عصبی و مشکلات گردش خون ناشی از دیابت می تواند منجر به مشکلاتی از جمله زخم های پا شود.
اگر زخم تشکیل شود ، می تواند دچار آلودگی شده و یک عفونت جدی می تواند به معنی قطع عضو باشد.
با مراقبت صحیح از پا می توان از این موارد جلوگیری کرد. مراحل زیر برای محافظت از پا هستند :
تمیز کردن ، خشک کردن پا و جلوگیری از آسیب به پا
پوشیدن کفش و جوراب مناسب و راحت
در صورت مشاهده هرگونه مشکل در پا ، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

6. آسیب های عصبی یا نوروپاتی دیابتی

نوروپاتی دیابتی یا صدمات عصبی و درد به مرور زمان در افراد دیابتی افزایش پیدا میکند. درواقع نوروپاتی یکی از عوارض شایع دیابت میباشد. نوروپاتی میتواند بر روی دست ها و پا ها اثر بگذراد که به آن نوروپاتی محیطی میگویند . هم چنین ممکن است اعصاب کنترل کننده اندام تحت تاثیر قرار بپیرند که به آن نوروپاتی آتونومی گفته میشود.
بسته به نوع تحت تاثیر گرفتن اعصاب علائم آن نیز متفاوت خواهد بود . این علائم ممکن است موارد زیر باشد :

  • بی حسی ، سوزن سوزن شدن یا سوزش در دستان یا پاها 
  • مشکلات بینایی
  • حساسیت به لمس
  • اسهال
  • از دست دادن تعادل
  • ضعف
  • بی اختیاری ادرار و از دست دادن کنترل روده
  • اختلال نعوظ در مردان
  • خشکی واژن در زنان

7. آسیب های کلیوی

اگر سطح قند خون به درستی مدیریت نشود ، می تواند منجر به بیماری های کلیوی شود. در طولانی مدت ، سطح بالای قند خون می تواند توانایی کلیه شما را در تصفیه خون و فیلتر کردن سموم بدن مختل کند. برای جلوگیری از این امر لازم است قند خون و فشار خون خود تحت کنترل قرار بگیرد. 
حداقل یک بار در سال به پزشک خود مراجعه کنید تا ادرار شما از نظر میزان سطح پروتئین بررسی شود. پروتئین موجود در ادرار نشانه بیماری کلیه است.

8. بروز افسردگی

دیابت میتواند باعث بروز استرس ، احساس تنهایی و نارحتی در فرد میشود. در صورت بروز این مشکل به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.

9. گاستروپارزی دیابتی ( فلج معده )

اگر قند خون در مدت زمان طولانی ، بالا باقی بماند ، ممکن است به عصب واگ ( عصب واگوس ) آسیب برسد.  عصب واگ عصبی است که در بلعیدن غذا، صحبت کردن و عمل هضم نقش دارد.

 


گاستروپارز هنگامی ایجاد می شود که عصب واگ آسیب ببیند یا از کار بیفتد. در این هنگام ، بیشتر از حد معمول زمان میبرد تا محتوای معده خالی شود. 
علائم گاستروپارزی شامل موارد زیر است:

  • تهوع و استفراغ
  • سوزش قلب
  • احساس پر بودن
  • نفخ
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن
  • اسپاسم معده

گاستروپارز همچنین می تواند مدیریت قند خون را دشوارتر کند، زیرا جذب مواد غذایی قابل پیش بینی نیست. بهترین راه برای پیشگیری از گاستروپارز ، مدیریت میزان قند خون در طول زمان است. اگر دچار گاستروپارز شدید ، برای تنظیم انسولین از طریق رژیم غذایی باید با پزشک خود همکاری کنید.
همچنین باید از خوردن غذاهای پرچرب پرهیز کنید ، زیرا مدت زمان بیشتری برای هضم شدن نیاز دارند. همچنین ، سعی کنید وعده های غذایی کوچک را در طول روز میل کنید.

10. آلزایمر یا زوال عقل

 

 

دانشمندان اخیراً بین دیابت نوع 2 و بیماری آلزایمر ، شایعترین نوع زوال عقل ، ارتباط برقرار کرده اند. قند خون بالا در طولانی مدت می تواند به مرور زمان به مغز آسیب برساند ، بنابراین مهم است که سطح قند خون خود را کنترل کنید.

11. پوسیدگی دندان

در دیابت ، رگ های خونی کوچک و ضعیف اغلب آسیب می بینند. این رگ های کوچک وظیفه تغذیه و خونرسانی دندان ها و لثه را درند ، اگر این رگ ها آسیب ببینند ، دندان ها در معرض خطر پوسیدگی قرار میگیرند .


برای کاهش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و مشکلات از این قبیل، هر شش ماه برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید. دندان های خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید و حداقل روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید.